50-åringar styr stadsdelarna i Göteborg

Göteborgs stadsdelsnämnder styrs också i fortsättningen av de som är runt 50 år, visar en granskning som Radio Göteborg har gjort. Medelåldern i de nya stadsdelsnämnderna i Göteborg är således förändrad jämfört med början av förra mandatperioden.
Caterina Franchesci, ordförande i Majorna SDN. Reporter Roger Blomqvist. Och mer om stadsdelspolitikernas ålder Göteborg Direkt Morgon kavrt över sju. Schablonbilden av en stadsdelspolitiker i Göteborg var efter valet 1998 en 49-årig man - och den bilden står sig efter valet i höstas. Trots att över hälften av dom 357 stadsdelspolitikerna lämnat sina platser åt andra är medelåldern i den nya kullen densamma som efter valet 98. Men det finns stora åldersskillnader i olika stadsdelar. I Älvsborg är medelåldern 59 år och många politiker sitter kvar från förra mandatperioden. Medan det är stor omsättning i Majorna där 10 av 17 stadsdelspolitiker är nya - medelåldern är 20 år lägre än i Älvsborg, bara 39 år. Caterina Franchesci, socialdemokratisk ordförande i Majorna, tror att det kan vara en fördel att politikerna byts ut och blir yngre när man står inför tuffa besparingsbeslut, som de gör i majorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".