Kortare förskoledagar för barn till arbetslösa

Barn till föräldralediga och arbetslösa bör få kortare tid på dagis och fritidshem, föreslår nu stadskansliet i Göteborg.
Ett förslag som kan vara frestande för politikerna, eftersom kommunen kan bli av med den olagliga kön på över 1 000 barn som väntat i mer än fyra månader på förskoleplats. För tre år sen fick arbetslösa i hela Göteborg rätt att ha sina barn på dagis på heltid. Det är en rätt dom också utnyttjar i stor utsträckning, ofta är vistelsetiderna mellan 25 och 40 timmar. Skollagen säger att barn till arbetslösa och föräldralediga ska garanteras minst femton timmar, men i Göteborg har barn till föräldralediga fått behålla rätten 25 timmar. Frågan är om politikerna nu kan avstå från att korta vistelsetiderna för dom 2 400 barn det gäller till lagens krav. Trots att antalet förskoleplatser hela tiden byggs ut, minskar inte den olagliga kön på barn som väntat mer än fyra månader. Den politiska majoriteten har lovat att kön ska vara borta senast i höst efter återkommande kritik från Skolverket. Men ansvariga kommunalrådet, socialdemokraten Frank Andersson, har tidigare sagt i radio att han inte vill korta vistelsetiderna. Till Västekot säger Frank Andersson att han nu tittar på en lösning i stil med deltidsförskolor där barn kan vara kortare tider, utan att dom upplevs som särbehandlade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".