Foto Scanpix.

Backa testar pipande hastighetsmätare

Alla bilar i Backa stadsdelsförvaltning ska utrustas med en dosa som piper och blinkar om föraren kör för fort. Förhoppningsvis ska detta ge minskade utsläpp och mindre kostnader för bränsle.

Jeanette Larsson arbetar på Stadens bud, som är Göteborgs Stads egen budfirma. De har haft dosor i sina bilar i ett och ett halvt år och Jeanette Larsson tycker inte att hon störs särskilt mycket av pipljudet.

– Man vänjer sig ju efter ett tag vid den och man kan välja att stänga av ljudet, säger Jeanette Larsson.

Alla bilar i Backa stadsdelsförvaltning har utrustats med dosorna som piper till när föraren kör för fort. Dosan fungerar som en GPS och kan med satellitteknik avgöra var bilen befinner sig och utröna vilken hastighet som gäller på den aktuella sträckan.

Förhoppningen med projektet i Backa är minskade utsläpp och mindre bränslekostnader. Än så länge har reaktionerna från de anställda varit bra, berättar Ewa Lunnan som är utvecklingsledare för projektet.

– Vi har haft två informationsträffar och det har mottagits väldigt positivt, folk verkar nyfikna och tycker det här ska bli spännande, säger Ewa Lunnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista