Massiv ökning av handel med falska varor

Smugglingen av märkeskopior ökar drastiskt. Det handlar inte bara om lyxiga väskor eller klockor. Piratkopior av leksaker, sportskor och mediciner blir allt vanligare. Tullen har under de senaste åren tiodubblat sina beslag av pirattillverkade varor.

År 2001 gjorde tullen 58 ingripanden mot piratkopierat gods i hela landet. Förra året var siffran uppe i över 600 och i år har tullen hittills gjort närmare 200 tillslag mot varor som misstänks vara falska.

Marknaden för oäkta varor verkar vara nästintill omättlig just nu. Statistik från OECD visar att handeln med pirattillverkade varor beräknas omsätta mellan två och tre procent av den totala världshandeln. Annan statistik från Internationella handelskammaren menar att piratverksamheten står för mellan fem och sju procent av världshandeln, i kronor handlar det i så fall om 3 600 miljarder per år.

Hur mycket den här illegala handeln omsätter i Sverige finns det inga siffror på. Tullen har visserligen tiodubblat sina ingripanden mot piratkopiorna men det ses ändå bara som toppen på isberget.

80 procent av alla piratkopior kommer från Kina. De skickas till Sverige antingen i små kvantiteter via post eller i stora containers som skeppas till hamnarna. Nyligen stoppade till exempel tullen i Göteborg tre containers med 60 000 par varumärkesförfalskade skor. Värdet beräknades till drygt 30 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".