Sex dömda för människosmuggling

Sex personer som åtalats för inblandning i en stor människosmugglingshärva i Göteborg dömdes på torsdagen till fängelse. Längden på straffen varierar från fyra månader till tre år.

Under många år smugglade ligan personer från Irak med hjälp av förfalskade pass. Passen var så skickligt gjorda att det var nästan omöjligt att skilja dem från äkta.

Hemma hos en av de dömda hittade polisen 36 pass och två ID-kort. Pass som senare försågs med nya namn och foton av en annan man som hade en hel förfalskningsverkstad hemma i lägenheten.

De längsta straffen, tre respektive två års fängelse fick tre män som dömdes för grovt organiserande av människosmuggling och grov urkundsförfalskning. Över 30 personer smugglades in i Sverige med hjälp av de falska handlingarna. Många av flyktingarna kommer ursprungligen från Irak men smugglades in via Syrien och ibland också Holland.

Sex personer fick alltså sina domar i tingsrätten på torsdagen - en sjunde som varit åtalad för att ha varit inblandad i smuggelhärvan, friades.

Men trots att denna liga nu stoppats minskar inte människosmugglingen. Enligt Hans Lippens, chef för gränspolisen i Västra Götaland kommer mellan 40 och 50 flyktingar varje månad - bara till Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".