Tveksamt om kommunal hyresgaranti i Göteborg

Det ser inte ut att bli någon kommunal hyresgaranti i Göteborg. Sedan ett år tillbaka kan kommunerna få statligt stöd om de garanterar hyran för hushåll som haft betalningssvårigheter. För berörda hushåll är det då lättare att få hyreskontrakt.

Kommunen har gjort en utredning som säger att hyresgarantin kan vara aktuell för runt 500 göteborgshushåll per år och att garantin kan komma att utlösas i ett hundratal fall. Det ansvariga kommunalrådet Ove Nilsson är tveksam till idén.

Det kan betyda kostnader på 6-7 miljoner kronor om året, inräknat den nya organisation som behövs för att behandla hushållens ansökningar.

Det statliga stödet täcker knappt hälften och intresset bland landets kommuner har varit svalt. Förra året var det bara fem kommuner som införde garantin - en av dem Kungälv som hittills garanterat hyror i ett tiotal fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista