KY-utbildningar kan tvingas läggas ner

Hundratals kvalificerade yrkesutbildningar, så kallade KY-utbildningar, kan tvingas lägga ner om inte regeringen ökar anslagen. Det befarar ett nätverk som kallar sig KY-Väst.

Idag pågår omkring 800 Ky-utbildningar runt om i Sverige. Av dom behöver 260 förnya sitt tillstånd för att kunna starta nästa år. Dessutom finns cirka 50 ansökningar som inte FÅR att starta för att det inte finns pengar. Nu oroar sig Nätverket KY-Väst med medlemmar bland många västsvenska kommuner och utbildningscentra i västra götlandsregionen hur det ska gå för den kvalificerade yreksutbildningen i framtiden.I en skrivelse till regeringen framhåller KY-Väst, att KY- utbildningen är den som lyckats bäst när det gäller att tillgodose behoven på arbetsmarknaden. Men pengarna till KY-utbildningarna räcker, enligt nätverket, bara till omkring 100 utbildningar nästa år. Och de innebär att många nya utbildningar som efterfrågas inte kan starta. Dessutom kan hundratals KY-utbildningar som redan pågår, tvingas lägga ner. Följden blir att många företag och organisationer kommer att få svårt att för kompetent personal, vilket i sin tur kan leda till att företagen får sämre konkurrenskraft, skriver Nätverket-Väst bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".