Högre vinst än väntat för SKF

Verkstadskoncernen SKF redovisar en vinst före skatt på 1, 924 miljarder kronor för årets första kvartal. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 1, 825 miljarder kronor.

Omsättningen steg till 15, 596 miljardrer kronor jämfört med 14, 371 miljarder kronor ett år tidigare.

SKF:s ledning räknar med att efterfrågan under andra kvartalet blir högre under andra kvartalet jämfört med första kvartalet.

Även tillverkningsnivån kommer att vara något högre under andra kvartalet jämfört med första kvartalet.

Efterfrågan väntas bli högre i Europa, relativt oförändrad i Nordamerika och påtagligt högre i både Asien och Latinamerika.

Priset för råmaterial och komponenter steg påtagligt vid årets början men SKF förväntar sig kunna kompensera för dessa ökningar under året. Situationen med brist på råvara har förbättrats men påverkar fortfarande verksamheten, skriver bolaget i rapporten.

Valutakurserna och då främst den svaga dollarn påverkade rörelseresultatet negativt med 80 miljoner kronor under första kvartalet. Och för helåret kommer rörelseresultatet att försämras med en halv miljard kronor på grund av negativa valutaeffekter.

Råvarupriserna steg påtagligt under första kvartalet. Men genom ökad produktivitet och prishöjningar kunde SKF kompensera sig. Företagsledningen räknar med att på samma sätt kunna fortsätta kompensera sig för högre råvarupriser under resten av året.(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".