Göteborg i internationellt drogprojekt

Göteborg ska som enda stad i Sverige ingå i ett nytt antidrogprojekt. Tillsammans med flera andra europeiska städer ska Göteborg utbyta erfarenheter med städer i Latinamerika.

Göteborg är än så länge den enda staden i Sverige som är med i det nya antidrogprojektet, men fler städer är välkomna att anmäla sitt intresse. Projektet går ut på att dela erfarenheter och kunskaper inom vård och behandling av narkotikamissbrukare och bakom står EU och OAS, de amerikanska staternas samarbetsorganisation.

Totalt ska 45 städer i Europa och Latinamerika samarbeta i mindre grupper med ungefär fem städer i varje grupp.

Många av de latinamerikanska länderna har visat intresse för hur de europeiska länderna låter olika myndigheter samverka i drogfrågan. Samtidigt hoppas de europeiska länderna kunna lära av de latinamerikanska vad det gäller behandling av kokainmissbrukare, då kokainmissbruket ökar i Europa.

Projektet kommer att hålla på i två och ett halvt år och mycket av kommunikationen kommer att ske via en hemsida på nätet, men längre fram blir det också studiebesök och under våren 2010 kommer Göteborg att ordna en konferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista