Lugnare men ändå bräckligt i Backa

Kommunens och polisens insatser i stadsdelen Backa i Göteborg har gjort att läget är lugnare nu än för ett år sedan. Det säger en rapport från stadskansliet till kommunstyrelsen.

Men fortfarande finns grov kriminalitet bland ungdomar och samhällsklimatet är bräckligt, enligt rapporten.

Förra våren var det oroligt och spänt i Backa efter rån, våld och hot på bland annat Blendas gata.

Bostadsbolaget Poseidon ville kameraövervaka gatan, men kommunledningen sade nej och menade att det var polisens och inte bostadsbolagens uppgift att övervaka gaturummet.

Ett år senare konstaterar stadskansliet att läget nu är betydligt lugnare, även om det så sent som i mars månad rapporterades trakasserier från ungdomsgäng mot polis och väktare.

Stadskansliet slår fast att samhällsklimatet i Backa är bräckligt och att små incidenter lätt kan leda till allvarligare händelser.

Helgerna är ofta stökiga och det finns grov kriminalitet i området. Knappt 10 ungdomar ägnar sig åt regelbunden brottslighet, som varierar beroende på vilka som är ”ute”, säger rapporten till kommunstyrelsen - som också noterar att det nu förekommer så kallad bötning på skolor i Backa.

Men det har blivit bättre genom polisens och kommunens kraftsamling. Det är betydligt lugnare på Selma Lagerlöfs torg och från Poseidon sägs att det inte kommer klagomål från hyresgästerna längre och att det är lugnare i Backa Röd och på Blendas gata.

Prislappen för stadsdelsnämnden är hittills 5 miljoner kronor för extrainsatta ungdomsarbetare och särskilda satsningar inom skolan och på individärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".