Hamnen drar tillbaka miljonskadestånd

Göteborgs Hamn drar tillbaka större delen av det skadeståndskrav på 1.6 miljoner kronor, mot Hamnarbetarförbundet. Tvisten gäller om övertidsblockaden i hamnen förra midsommarhelgen blev varslad på rätt sätt.

Göteborgs Hamn stämde förra året Hamnarbetarförbundet inför Arbestdomstolen och krävde ett sammanlagt skadestånd på 1.6 miljoner kronor för att, enligt hamnen, Hamnarbetarförbundet varslade om övertidsblockaden på fel sätt.

Övertidsblockaden slog hårt mot hamnen förra midsommarhelgen - en av deras största kunder fick sin transport över en vecka försenad. Andra rederier tvingades dirigera om sina fartyg till andra hamnar. Förutom att det inte varslades på rätt sätt ansåg Göteborgs hamn att protesterna inte stod i proportion till skadorna. Totalt minskade vinsten med 1,4 miljoner kronor och dessutom krävdes facket på ett allmänt skadestånd på 200 tusen kronor.

Striden då som nu gällde om övertiden skulle vara frivillig eller ej. Förhandlingarna har varit långdragna och känsliga - och kritik har under tiden kommit från Göteborgs Hamns styrelse om att frågan, trots segdragna förhandlingar, inte blivit löst.

För att få fart på förhandlingarna och förbättra klimatet mellan Hamnen å ena sidan och de båda fackföreningarna, Transport och Hamnarbetarförbundet å den andra så har nu Hamnen minskat skadeståndet till enbart 200 000 kronor. Det säger Hamnens informatör Cecilia Carlsson till Radio Göteborg.

Men trots det kommer konflikten snart upp i Arbetsdomstolen - för att det är viktigt att frågan om eventuellt brott mot varselreglerna utreds - enligt cecilia Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".