Sveriges Radio granskar

Ytterbyskolan satsade på toleransplan

Nästan hälften av skolorna i Göteborgsområdet saknar en handlingsplan för hur de ska bemöta främlingsfientliga grupper. Det gäller de drygt hundra skolor från Göteborgsområdet som medverkat i Sveriges Radios undersökning om främlingsfientlighet i skolorna.

En skola som däremot har en handlingsplan och har erfarenhet av den här problematiken är Ytterbyskolan i Kungälvs kommun. Den tillhör den femtedel av skolorna som utsätts för främlingsfientlig propaganda.

– Vi har ju pratat och lyft det mycket här och blivit medvetna om olika saker så att det har ju gjort att vi pratat om det mycket och det har ju hjälpt till, säger Margareta Nyström som är biträdande rektor på skolan.

Ytterbyskolan blev för två år sedan känd över hela Sverige när några elever riskerade att bli utan betyg för att de hade bristande kunskaper i att kunna tillämpa ett demokratiskt arbetssätt.

Samma år fälldes också tre elever för hets mot folkgrupp sedan de gjort nazisthälsningar mot elever och en lärare.

Ytterbyskolan har haft problem med vissa elever som haft nazistiska eller rasistiska sympatier, men nu två år senare är det betydligt lugnare på skolan.

Skolan är en viktig arena där främlingsfientliga organisationer söker medlemmar och enligt Margareta Nyström så måste skolorna vara medvetna om detta och lära ungdomar att ta ställning och värdera så att de kan stå emot olika grupper.

En metod som skolan använder är ett toleransprojekt där bland annat skolledning, kurator och elever tillsammans jobbar med problematiken kring främlingsfientlighet.

Sofiie som går i åttan är med i toleransprojektet.

– Sen oktober har vi jobbat och haft möten och så har vi fått lära oss massa om förintelse och så veckan efter lovet var vi i Polen och fick se allt med egna ögon, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".