FOTBOLL

Mållöst men poäng för Blåvitt

När svenska mästarna IFK Göteborg besökte Söderstadion i Stockholm blev det en match utan ett enda mål.

Inga mål, men väldigt många goda försök. Och en intensitet över 90 minuter som trots allt tyder på att Hammarby och IFK Göteborg har något av det som krävs för att hänga på i jakten på Kalmar FF - guldfavoriten som håller så här långt.

Krysset på Söderstadion gav Kalmar ytterligare två poäng upp på regerande mästarna Göteborg. Totalt är det sex poäng efter nio matcher och snart en tredjedels spelad allsvenska.

Blåvitt sliter, kämpar, rycker och drar utanför Ullevi, men det är mest hipp som haver över passningarna och lite finess och kyla i motståndarens box skulle inte heller skada.

-Det är bara att erkänna att vi inte är där vi var i höstas. Vårt spel bygger på hård press och förflyttningar, men vi klarar inte det som vi vill och då blir både passnings- och anfallsspelet lidande, säger tränaren Jonas Olsson.

När bollarna mest kom som luftpastejer hade Hammarbys mittbackar José Monteiro och Klebér Saarenpää ett lättare jobb än Jonas Wallerstedt och Pontus Wernbloom. Men Wernbloom kan inte skylla på något annat än sin egen oförmåga i 73:e minuten.

Inhopparen Mathias Ranégie smekte in bollen från vänster. Wernbloom hade bara att stöta in den och fixa årets första bortaseger.

Fram med vänstern - och totalmiss. I stället landade den på höger häl och Hammarbypubliken fick ett gott gapskratt.

Wernbloom hade ett jätteläge redan före pausen, men då fick Rami Shaaban ut en fot.

Nu var inte ”Bajen” vassare när det kom till avsluten. Amerikanen Davies gav på nytt prov på vilken utmärkt målsumpare han är. I första halvlek hade han tre lägen, men Kim Christensen plockade dem lätt.

Hammarby dominerade klart, både sett till spelet och mängden chanser.

-Jag är besviken på resultatet, men inte på prestationen. Det här var ett stort steg i rätt riktning, säger tränaren Tony Gustavsson.

TT