Hoppskydd blir standard på nya broar

Det ser hittills väldigt olika ut när det gäller vilka broar som utrustas med hoppskydd men när nya broar nu framöver byggs ska de flesta få skydd från början.

Det gäller bland annat Götaälvbron där det idag saknas.

Senast 2020 måste Götaälvbron vara ersatt och planerna har inte kommit så långt men planeringsledaren Max Falk på trafikkontoret tror att bron får hoppskydd om det då är standard.

För människor som tagit livet av sig genom att hoppa från broar har länge varit ett problem. Bara i Göteborg får Räddningstjänsten rycka ut 12-20 gånger om året på larm om brohoppare.

I höstas tog Vägverket fram nya regler. Men alla nya broar får inte hoppskydd, bara de oftast höga broar nära bebyggelse, där det finns risk att människor skulle hoppa, säger broingenjör Owe Ohlsson på Vägverket.

Angeredsbron har redan hoppskydd men bara på sträckorna ovanför E6:an och E45:an. Först nästa år ska det finnas skydd längs hela bron.

På Älvsborgsbron dröjer hoppskydden, dels på grund av alla renoveringar, dels för att det är svårare. Älvsborgsbron en hängbro och skyddsräckena måste vara speciella där så att de inte blir vindfång som kan få bron i gungning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista