Ale kommun varnar för vattenpipor

Vattenpiprökning är ett allt vanligare fenomen, inte minst bland ungdomar. I Ale kommun gör man nu en satsning för att informera föräldrar om vattenpipor och rökningens effekter.

- I det drogförebyggande arbetet har vi bland annat en frågespalt på kommunens hemsida där vuxna och ungdomar kan ställa frågor. Det kom mycket frågor om vattenpipa, framför allt från oroliga föräldrar som undrade vad deras barn håller på med, säger Lotti Klug som är brott- och drogförebyggare på Ale kommun.

Efter alla mejlade frågor beslöt man på Ale kommun att skicka ut ett informationsbrev om vattenpiprökning till alla föräldrar vars barn fyller 15 år i år.

”Röker på rasterna”
På Ale gymnasium händer det att elever röker vattenpipa på rasterna.

- Det är väldigt vanligt. Vissa har med sig vattenpipor till skolan och går ut och röker på rasterna, säger en gymnasieelev till Västekot.

- Jag har ju vattenpipa själv hemma, säger en annan elev.

Vad säger dina föräldrar om det?

- Dom säger ingenting för att det var vi som köpte den tillsammans. Det är ju ingen fara för det skadar ju inte lungor och sånt som cigaretter gör.

Som vanliga cigaretter
I brevet från kommunen står det bland annat att röken från vattenpipan innehåller lika mycket koldioxid, tjära och cancerframkallande ämnen som vanliga cigaretter, något som få är medvetna om menar Lotti Klug.

- Det kan smaka mildare och det gör ju att en människa som aldrig blivit rökare i annat fall kanske vill testa. Men då får man ändå i sig nikotinet och vänjer sig vid ett nikotinintag och kanske går över till vanliga cigaretter. Och det är detta vi vill stävja, säger Lotti Klug.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista