Plan mot den organiserade brottsligheten

Den organiserade brottsligheten kan vara ett hot mot rikets säkerhet. Säpo får därför en större roll i kampen mot denna typ av brottslighet, föreslår justitieminister Beatrice Ask.

Förslaget presenterades på onsdagen tillsammans med en lång rad andra åtgärder som utarbetats av sex experter som Beatrice Ask tillsatte i höstas, efter det uppmärksammade bombdådet mot en åklagare i södra Sverige.

Ministern skickar flera av förslagen direkt vidare för verkställan till Rikspolisstyrelsen. Säpo får huvudansvaret för att förebygga, kartlägga och motverka den grova organiserade brottslighetens påverkan på ”viktiga samhällsfunktioner”, till exempel rättsväsende, vittnen och journalister.

-Det är strategiskt sett felaktigt att vi inte ser till att staten, samhället, är starkare mot den organiserade brottsligheten och då måste vi skydda den, sade Säpos generaldirektör Anders Danielsson, som varit en av experterna.

Aktionsgrupper

Ett annat förslag som Beatrice Ask stödjer är att särskilda aktionsgrupper mot den organiserade brottsligheten bildas vid åtta polismyndigheter och Rikskriminalpolisen. Dessutom vill hon att ytterligare 200 poliser över hela landet avdelas särskilt för kampen mot denna typ av brottslighet.

Justitieministern var mycket nöjd med experternas arbete.

-Jag är imponerad av tyngden och kvaliteten i de förslag vi fått fram genom detta initiativ. Nu går vi in i en genomförandefas. Min bedömning är att förutsättningarna att lyckas är mycket goda, sade hon.

Hon ville däremot inte gå in på om det blir några nya pengar.

Inte gratis

-Det är sällan man gör något gratis, men den ökning på 2 500 poliser vi nu genomför borde ge utrymme för att avdela resurser. Huvuddelen går att göra inom befintliga ramar, sade hon.

Ett genomgående tema i experternas förslag är ökad samverkan mellan alla berörda myndigheter. Flera återkom till att uppgradera det operativa råd som i dag finns under Rikskriminalpolisen till ett nationellt samverkansråd mellan polis, tull, skattemyndigheter, försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten.

Generaldirektören för den senare, Gudrun Antemar, framhöll att målet ska vara att brott inte lönar sig. Den organiserade brottsligheten ska kommas åt på alla olika fronter, oavsett om det handlar om rån, bidragsfusk eller skattebrott.

Svanmärkning

Chefen för Rikskriminalpolisen Therese Mattsson betonade behovet av bättre IT-stöd och bättre sökverktyg för polisen. Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm, föreslår ”små, vassa” lokala samhällsråd ute i kommunerna och ibland regionalt med bred uppslutning.

-Där ska även näringsliv och företag vara med. Jag kan tänka mig kommunalrådet som ordförande och polismästaren som vice ordförande. Det gäller att få bort svarta pengar ur företagsamheten. Man kanske kan se någon sorts ”svanmärkning” för företagen som ska kunna annonsera med att ”vi kör vitt”, sade Götblad.

Justitieministern sade att hon kan tänka sig att pröva Götblads förslag på ett par orter till att börja med.

Owe Nilsson/TT Ewa Tures/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista