Trendbrott inom barnfetma

Ett trendbrott kan vara på gång när det gäller fetma och övervikt bland barn. Antalet feta och överviktiga barn ökar nu inte så mycket och i vissa grupper går det till och med att se en minskning.

- En del studier har visat att den fetma och överviktsökning vi såg i början av 2000-talet kanske har stannat av och eventuellt, framför allt bland flickor, börjat minska, säger Agneta Sjöberg som är näringsfysiolog och forskar kring barns övervikt vid Sahlgrenska akademin.

Det är flera undersökningar som gjorts i Göteborg, av Stockholms läns landsting och av Folkhälsoinstitutet som gör att Agneta Sjöberg ser positivt på utvecklingen när det gäller att stävja barns övervikt och fetma.

Det är svårt att säga varför vindarna vänt säger Agneta Sjöberg men hon tror att siffrorna som ju ökade mellan mitten av 80-talet och år 2000 blev en varningsklocka.

- När vi fick det klart för oss insåg säkert väldigt många att det här är viktigt att göra något åt. Dels för barnens hälsa i vardagen men också för deras framtid.

Och med den positiva vinden i ryggen gäller det nu att fortsätta arbetet för att förebygga överviktsproblem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista