Studenter känner sig lurade av universitetet

Studenter på lärarutbildningen vid Göteborgs universitet har anmält skolan till högskoleverket. Detta för att en viss inriktning på utbildningen gett studenterna en annan behörighet än den de trodde att de skulle få.

De lärarstudenter som valt att läsa inriktningen ”Barns och ungas uppväxtvillkor, lärande och utveckling” trodde att kursen skulle ge dem behörighet att undervisa barn upp till tolv år, men så är inte fallet.

Studenterna får endast bedriva så kallad pedagogisk verksamhet upp till årskurs två, motsvarande en gammal förskollärarexamen.

Detta har gjort flera lärarstudenter besvikna och de har nu anmält Göteborgs universitet till Högskoleverket.

Enligt GU pågår nu en översyn av alla utbildnings- och kursplaner och vid ett möte på måndag 19 maj ska eventuella förändringar i läroplanen presenteras.

Bengt Olsson, dekan vid utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning vid GU medger att det är ett stort problem att läroplanen missförstås.

GU erbjuder nu studenter som läst kursen att på enklast möjliga sätt komplettera sina utbildningar för att få den kompetens de önskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista