Facket överraskat efter Volvobesked

Volvo Personvagnar vill lägga ned nattskiftet på Torslandafabriken. Det säger VD:n Fredrik Arp i en intervju med Göteborgs-Posten. För fackklubbarna kom uttalandet som en överraskning.

Upp till 700 personer berörs om nattskiftet läggs ner.

– Att de diskuterat i de här banorna också det har väl stått ganska klart men att det låg så här nära i tiden var en överraskning, säger Mikael Sällström som är verkstadsklubbens representant i styrelsen.

Att Volvo Personvagnar har problem med lönsamheten är välkänt. Första kvartalet innebar en brakförlust på 900 miljoner kronor och försäljningen sjunker. 1000 till 2000 anställda väntas behöva lämna bolaget i år sa vd:n Fredrik Arp då.

Redan har företaget sänkt ersättningen till konsultföretag och man drar ned på produktionstakten, från 51 bilar per timme till 44.

Och nu vill man alltså också dra in det tredje skiftet, nattskiftet.

– Vi ser ju att marknaden hårdnar ytterligare. Vi måste försöka balansera vårt företag på en annan nivå, säger Olle Axelsson, Volvo Personvagnars informationschef.

Facket och företaget har ännu inte haft några officiella kontaker om ett indraget nattskift men nu förväntar sig Mikael Sällström att företaget begär en förhandling.

– Formellt sett kan ju aldrig en förhandling leda till att man räddar ett nattskift om man har räknat hem det. Däremot måste vi ju gå igenom varenda siffra och nagelfara dem, säger Mikael Sällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista