Goneplax romboides är en relativt liten krabba. Foto: Göteborgs Universitet

Kantig krabba har nått Västkusten

En ny krabbart har dykt upp vid den svenska västkusten. Arten är vanlig utanför Englands kust, men har aldrig förr nått Skagerrak och svenska vatten. Två fynd av krabban har gjorts utanför Gullmarsfjorden.

-Det första fyndet gjorde några elever på vår kurs i fiskekologi, som dissekerade torsk trålad utanför Gullmarsfjorden. I magen på en mindre torsk hittade de en konstig krabba, säger Matz Berggren, forskare vid Institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Bara några veckor senare gjordes ett nytt fynd på samma plats.

-Det tyder på att det första fyndet inte var en isolerad händelse, utan att krabban kan ha etablerat sig i mjukbottnar på västkusten, säger Matz Berggren.

På tyska kallas krabban kvadratkrabba, men den har inget svenskt namn.

Fakta: Goneplax rhomboides

Namn: Saknar svenskt namn, men kallas i Tyskland för Quadratkrabbe och i England för Angular crab

Storlek: Upp till 37 mm över ryggskölden

Färg och mönster: Ryggskölden är gulaktig till svagt röd/skär, ibland med en violett anstrykning och ofta delad i ett ljust och ett mörkare fält. Klor och ben gulaktiga till blekt orange.

Lever: Påträffas i sitt normala utbredningsområde från strandzonen (sällsynt) och ner till nästan 600 meters djup. Lever normalt på lerbotten eller sandblandad lera där den gräver grunda gångar i sedimentet

Geografisk utbredning: Från brittiska öarna (men är sällsynt i Nordsjön) och söderut ända till Sydafrika. Finns dessutom i hela Medelhavet.

Källa: Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista