Uppåt för Volvos lastbilar

Volvokoncernens fyra lastbilsbolag levererade 24 616 fordon under april, vilket är en ökning med 44 procent jämfört med samma månad i fjol.

Ser man till årets fyra månader tillsammans blir siffran 90 507 fordon, även det en kraftig ökning. Jämfört med de fyra första månaderna 2007 motsvarar ökningen 42 procent.

Höga procentsiffror behöver dock inte automatiskt innebära att allt är rosenrött. I Nordamerika ökade leveranserna i april med hela 202 procent till 3 689 fordon och tittar man på Volvo Lastvagnar så är motsvarande ökning 561 procent.

Det hänger dock samman med att april 2007 låg på ovanligt låg nivå. Volvo hade produktionsstörningar i samband med övergången till de nya US07-motorerna. Dessutom blev det strejk på fabriken i New River Valley och den amerikanska marknaden var allmänt trög.

Leveranserna i USA ligger kvar på fortsatt låg nivå för Volvo Lastvagnar, konstaterar koncernen i sin rapport för april. Även Mack, också den tillverkad vid fabriken i New River Valley, drabbas.

Volvos fyra delar, där det förutom Volvo Lastvagnar och Mack också ingår Nissan Diesel och Renault Trucks, ökade i Europa leveranserna med 29 procent till 13 262 fordon i april och i Asien var ökningen 59 procent till 4 346 fordon. I Sydamerika steg leveranserna med 42 procent till 1 547 fordon. Där var det framför allt stor efterfrågan i Brasilien som var orsaken.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista