"Skulden läggs på fel personer"

När en intagen tog självmord på häktet i december förra året var det enbart orutinerade vikarier som arbetade som vakthavande befäl.

Men cheferna som la schemat och ringde in vikarierna har aldrig anmälts till åklagaren. Utan det är endast personal på golvet somn åtalsanmälts. Det kritiseras av facket på häktet.

Det råder ingen tvekan om att flera kriminalvårdare gjorde allvarliga misstag. Men den dagen var inte som alla andra, säger Markus Carlström som är ordförande för seko-facket på häktet.

- Två personer hade ingen vakthavande befälsutbildning överhuvudtaget, den ena var första dagen han satt som vakthavande och den andra hade suttit endast ett fåtal gånger. Den tredje person hade utbildning men har suttit ett fåtal gånger under 1,5 - 2 år. Alltså långt ifrån rutinerad vakthavande utan även han en nybörjare, säger Markus Carlström.

Den aktuella dagen hade häktet heldagskonferens för så kallade vakthavande befäl, och dom som var i tjänst var orutinerade vikarier. Det visar kriminalvårdens incidentutredning.

Markus Carlström tycker att kriminalvården borde titta på de chefer som lagt schemat och ringt in vikarier.

- Man väljer att lägga skulden på fel personer. Skulden skulle väl ligga på dom som valt att sätta tre vikarier som vakthavande den dagen.

För att vikariera som vakthavande befäl krävs lång erfarenhet och att man är extremt duktig. Så säger man från ledningen på häktet i Göteborg. Några frågor vill ansvariga chefer inte svara på, eftersom ärendet inte avslutat i kriminalvårdens personalansvarsnämnd.

Åklagaren har beslutat att inte åtala de fem anställda på häktet. Ett beslut som har överklagats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista