Skattehöjning krävs. Foto Scanpix.

Vänstern kräver skattehöjning i Göteborg

400 miljoner kronor mer till Göteborgs stadsdelsnämnder - det vill vänsterpartiet ha i sin budget för nästa år. Vänsterpartiets gruppledare Marie Lindén tror att göteborgarna är med på den skattehöjning på 25 öre som krävs.

Skattesänkningen med 25 öre i år i Göteborg motsvarar 234 miljoner kronor för kommunen. Sänkningen ledde till att vänsterpartiet förra året bröt upp från samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet.

Vänsterpartiet upprepar nu förra årets krav på fler platser och generösare bedömningar inom äldreomsorgen och nu vill man också öka bemanningen hos funktionshindrade. För det vill man satsa 152 miljoner kronor mer än s och Också kravet på 100 miljoner kronor till att höja kvinnolöner inom förskola och vård upprepas.

Nytt är förslaget om 50 miljoner kronor till en Toyota-modell inom förskolan, det vill säga sex timmars arbetsdag för anställda som går i skift för att förlänga öppethållandet.

I stora drag ansluter vänsterpartiets budget i övrigt till socialdemokraternas och miljöpartiets och de egna förslagen lär inte få något stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista