Gränspolisen kan inte utreda människosmuggling

Mängder av irakiska flyktingar smugglas till Göteborg varje dag, men gränspolisen i Västra Götaland har inga resurser att utreda människosmugglingsligorna.

Problemet är större än vi trodde. Och vi har inte tillräckligt med resurser att bekämpa människosmugglarna. Det säger Peter Schröder, utredningschef vid gränspolisen i Västra Götaland till Radio Göteborg.

Bara i Göteborg finns det minst 15 kända ligor som smugglar människor- men mörkertalet är troligtvis stort.

Förra året fick 9 av 10 irakiska flyktingar stanna i Sverige men nu är Migrationsverket restriktivare och låter bara 40 procent stanna.

De irakier som flyr eller smugglas till Sverige är ovetande om de nya restriktionerna och blir därmed lätta offer för människosmugglare.

Gränspolisen i Göteborg har flera gånger påtalat, både nationellt och för lokala politiker, att de behöver mer resurser för att utreda människosmugglingen- men än så länge har inga ekonomiska medel skjutits till.

Bland annat är det tolkar och advokater som kostar stora summor i människosmugglingsärenden.

För gränspolisen är människosmugglingen ett växande problem, som de med nuvarande resurser alltså inte kan bekämpa.

– Vi tvingas att prioritera den ordinarie verksamhet vi är ålagda att utföra, nämligen gränsskydd, säger Peter Schröder som idag ska träffa Migrationsverket för att bland annat diskutera ökade resurser till människosmugglingsärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista