Sittstrejk på Torpaskolan

Flera högstadieklasser på Torpaskolan i Göteborg strejkade under fredagen i protest mot en planerad omorganisation. Omorganisationen innebär att flera klasser får en eller flera nya lärare när höstterminen börjar.

En del klasser behöver bara byta en eller ett fåtal lärare, men för till exempel klass 8A blir sju av åtta lärare utbytta inför höstterminen.

Klass 8A får till exempel sju av åtta lärare utbytta och det oroar Emma Cato som tänker på de viktiga slutbetygen som hon ska få om ett år.

– Vi byter ju alla lärare utom en, och vi ska gå ut med de betygen som de nya lärarna ska ge oss, säger Emma Cato.

– Det kommer ju inte att lösa någonting, jag fattar att man behöver göra en omorganisation, men det är ju bra om man gör den så att många är nöjda. Jag vet knappt någon som är nöjd nu, säger Frida Mardell i sjuan som också strejkade.

Det var förra veckan som beslutet om en omorganisation av skolan togs och det handlar om en omorganisation av arbetslagen på skolan. Istället för två stora arbetslag ska det i höst finnas tre mindre arbetslag. Det ska underlätta för lärarna som länge haft en tung arbetssituation och då blir det också bättre för eleverna, säger rektor Ingalil Warnskog.

– Jag är jätteledsen för att de är upprörda och jag förstår dem också det är inte fråga om det, säger Ingalil Warnskog.

Hon menar att alla lärarna ska vara kvar och hjälpa de nya lärarna att sätta betyg så hon tycker inte att elevernas oro är befogad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista