Granitskulptur visar Bohusläns historia

Med hjälp av 30 ton granit kan man nu få en inblick i den bohuslänska historien. I utomhusutställningen som heter ”En Bohuslänsk krönika huggen i granit” har konstnären Ivana Machackova tagit sig 4000 år tillbaka i tiden.

– Jag tycker att Bohusläns historia är unik med tanke på att det finns världsarvsområden med hällristningar och väldigt många lämningar just i sten, säger konstnären Ivana Machackova.

Det har tagit Ivana Machackova fyra år att skapa det 30 ton tunga granitverk som ska visas på Lindholmsplatsen på norra Älvstranden.

Den mäktiga skulpturen är hennes största någonsin och består av sex enorma stenblock som tar åskådaren på en fantastisk resa genom Bohusläns 4000-åriga historia från bronsåldern genom vikinga- och medeltiden, sillperioden, stenindustrin och ända fram till dagens turistsamhälle.

– Med tanke på materialet som hon valt finns det ju förutsättningar att det här skulle kunna bevaras länge och det tycker jag är en hisnande tanke, sade Ulf Bertilsson filosofie doktor vid Göteborgs Universitet, och som invigde utställningen.

Med start på lördag kan allmänheten skåda resultatet på Lindholmsplatsen på Norra älvstranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista