Skillnaden mellan fattig och rik ökar

En ny rapport slår fast att de ekonomiska klyftorna ökar i Göteborg. Den stadsdel som har lägst genomsnittsinkomst, Bergsjön, fortsätter att halka efter andra mer rika stadsdelar.

I Bergsjön har invånarna mellan 25 och 64 år lägst genomsnittsinkomst i Göteborg - och så har det varit de senaste 15 åren.

Inkomstsnittet i Bergsjön har till och med minskat mellan 1992 och 2006, från 144 000 till 137 000 kronor. En förklaring är att det hela tiden flyttar in nya arbetslösa och människor med låga inkomster i Bergsjön.

Långsam förbättring i Begsjön
På senare år går det ändå åt rätt håll, men sakta: 2006 ökade den genomsnittliga årsinkomsten med bara 500 kronor från året innan.

Annat är det i Älvsborg - där var senaste årets snittökning nästan 12 000 kronor. Genomsnittsinkomsten i Älvsborg är högst i Göteborg, hela 389 000 kronor.

Klyftorna ökar
1992 skilde 117 000 kronor mellan snittinkomsten i Bergsjön och den då rikaste stadsdelen, Askim.

15 år senare är klyftan mer än dubbelt så stor. Nu skiljer 252 000 kronor mellan Bergsjön och Älvsborg.

Uppgifterna finns i en färsk rapport i kommunen, ”Göteborgssamhällets utveckling”. Den visar samtidigt att utbildningsnivån i Bergsjön trots allt har ökat genom åren, men det har alltså inte ”betalat sig” - klyftorna ökar.

Andra stadsdelar med fortsatt låga genomsnittsinkomster är Gunnared, Lärjedalen och Biskopsgården. Högst inkomster finns förutom i Älvsborg i Askim, Torslanda och Örgryte.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista