23 badplatser rödlistade 2007

Badstränderna Lerkil i Kungsbacka och Sundhammar Vik i Kungälv har rödmarkerats av EU.

Sammanlagt var det 23 svenska badplatser som inte uppfyllde EU:s krav förra året, enligt EU-kommissionens rapport över läget på badplatserna 2007.

Badplatserna är sex stycken fler, än vad som rödlistades i rapporten för 2006.

Att ett bad rödlistas betyder att kvaliteten på vattnet inte är lika god som vid bad som får blå eller grön markering.

Det är bara badplatser där fullständiga prov har tagits, enligt reglerna i EU:s direktiv för badvatten, som är med i rapporten.

För två veckor sedan inledde miljöinspektörerna i Göteborg sina kontroller av badvattnet.

Hittills är alla bad godkända.

Rödlistade bad 2007

Högbobadet i Sandvikens kommun, Duse Klippbad i Säffle kommun, Böda hamn och Kesnäsviken i Borgholms kommun, Käppalabadet på Lidingö, norra och södra Sätrastrandsbadet i Stockholms kommun, Torekovs strand i Båstad, Revet Jonstorp i Höganäs, Halvmånen i Landskrona och Skepparp i Simrishamn.

Skåre skansar, Skateholm, Dalabadet, Gislövs strandmark och Äspö i Trelleborgs kommun, Ljungskogen i Vellinge och Lilleskog i Ystads kommun.

Lerkil i Kungsbacka kommun, Sundhammar Vik i Kungälvs kommun, Mofalla station i Mullsjön och Campingen vid Vättern i Hjo kommun samt Filsbäck i Lidköpings kommun.

Två bad stängdes och det var Hästhagen i Svartån i Örebro och Norra Ringsjöstrand i Hörby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista