Banker ökar säkerheten

Låsta dörrar till bankkontor och ingen manuell hantering av kontanter är bankernas lösning på den kraftiga ökningen av bankrån.

Under årets första fyra månader har det skett fler bankrån i Sverige än under hela förra året.

Och detta gör att bankerna måste hitta på nya sätt för att göra pengar oåtkomliga, menar banken SEB:s regionschef Tomas Nilsson.

– Rent generellt kan man säga att trenden av säkerhetsskäl, är att titta över om vi ska ha manuell kontanthantering på våra kontor, det vill säga kontanthantering över disk med vår personal i processen så att säga, säger Tomas Nilsson.

– Vi har ett kontor i Göteborg där vi för sex till nio månader sedan ändrade från manuellt kontanthantering till automatisk kontanthantering med insättningsmaskiner och uttagsautomater, och inom de närmsta 9 till tolv månaderna ska ytterligare kontor i Göteborgsområdet göras om.

Att helt sluta med en manuell hantering av kontanter är ett bara sätt att öka säkerheten ett annat är att ha låsta dörrar till bankkontoren.

Redan idag har man låsta dörrar på ett tiotal av SEB:s kontor i Västra Sverige. Men i Göteborg är det fortfarande fritt fram att gå in och ut på banken.

– Vi kan inte göra det på våra stora kontor där vi har hög kundtillströmning. Det bygger på att man i princip kan se varje kund som står vid dörren, uppmärksamma den och därefter släppa in den, säger Tomas Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista