Kronprinsessan Victoria i Kungälv. Foto Scanpix.

SR Göteborg guidar till nationaldagsfirandet

Kronprinsessan är i Kungälv, Sveriges Radioprofil talar på Tjörn. Här kan du se hur nationaldagsfirandet går till i just din kommun.

ALE
Nationaldagskonsert. Kammarkören VocAle sjunger körsånger från den svenska nationalromantiska körskatten. I samband med Nationaldagsfirandet i Prästalund avslutas dagen med en körkonsert kl.16.15 i Starrkärrs kyrka.

ALINGSÅS
Nationaldagsfirande i Ruus Högtidstal, kyrkokören medverkar. Tal av turistchef Gunbritt Reteike. Servering. Ruus hembygdsgård klockan 16:00.

Nationaldagsfirande i Nolhaga park kl 17.00. Kl 16.30 startar samlingsmusik vid slottet. Välkomstceremoni för nya svenskar. Högtidstal: Mari-Ann Krantz. Solist: Sarah Lundbäck. Samling för Nationaldagståget kl 16.30 på Stora Torget och avmarsch till Nolhaga park kl 16.45.

GÖTEBORG
Slottskogen. Medborgarskapsceremonin startar klockan 11.30 för 2.300 inbjudna nya medborgare med sällskap. Ceremonin avslutas 13:30 nedanför Björngårdsvilla, tal av Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande och av Talieh Ashjari, enhetschef på integrations- och jämställdhetsenheten på länsstyrelsen.

14:00, Slottskogen. Nationaldagskonsert Göteborgssymfonikerna, Peter Apelgren som konferencier.

Internationellt på Liseberg 12.00 parad från Götaplatsen till Lisebergs Huvudentré. 20.00 Stora Scenen Andra Generationen uppträder.

Kanaltorget 12:30. Flaggtåg från Avenyn. Flaggutdelning, Högtidstal och sång med Norrbykören och Anton Ljungkvist.

Torslandafestivalen. Firande mellan 11.00 och 16.00 på Amhults torg.

Härlanda. Picknick-festivalen, Apslätten, klockan 14-22. Inget inträde.

HÄRRYDA
Hulebäcksgymnasiets gård, Mölnlycke, 14:00. Det blir underhållning av Mölnlycke Musiksällskap och invånarna bjuds på Kulturskolans Nationaldagskonsert. Välkomstceremoni för nya svenska medborgare. Dessa kommer på nationaldagen att hälsas välkomna av kommunfullmäktiges ordförande Anders Halldén. 

KUNGÄLV
Kronprinsessan Victoria besöker nationaldagsfirandet i Kungälv. Under förmiddagen med start 10:45 är besöket förlagt till marstrand och Carlstens fästning.

Under eftermiddagen med start 13:00 sker firandet i Kungälv. Nationaldagståget avgår från Västra Parken med polishästar, musikkår och drillflickor i täten.
13.50 anländer Kronprinsessan till Fästningsholmen. Hon välkomnas av Kungälvs musikkår och Kungälvs Unga Blåsare.

LERUM
Skallsjögården 12:00-15:00.
Dergårdens Hembygdspark klockan 18.00.
Segerstadsområdet, Gråbo, 14.00

MÖLNDAL
Nationaldagen firas i Stadshusparken med början kl 16.00. Utdelning av flaggor, inmarsch av fanborg till musik av Paradorkestern och högtidstal av trädgårdsdesigner Simon Irvine. Sedan följer en scenshow med Twisted Feet och Göteborgs Gospel.

ORUST
Det officiella firandet sker i Nösund. Samling kl.13.00 vid Nösundsgården och därefter procession till Värdshuset.

Därefter kommer, föregångna av Orust folkdansgille och Orust spelmansgille, ”Carl X Gustaf och Erik Dahlbergh” med anledning av att Nösund och Orust varit svenskt i 350 år. Tal av kommunfullmäktiges ordförande Lars-Åke Gustavsson. Folkdansuppvisning av Orust Folkdansgille med mera.

PARTILLE
Nationaldagsfirandet börjar klockan 12.00 med samling på slottsbacken vid Partille herrgård. Jonsereds musikkår inleder och därefter utdelning av kommunens kulturpris 2007 och tal av Peter Hultman från kultur- och fritidsnämnden. Dagen fortsätter med en välkomstceremoni för nya svenska medborgare och underhållning av Partille kulturskola.

STENUNGSUND
Nationaldagen och Svenska Flaggans Dag firas i Kulturhusparken klockan 15.

Paradering av föreningar, Musikkåren, Sång, Suzukigruppen, Bygdegillets barngrupp, Bygdegillets nyckelharpegrupp och folkdansare. Högtidstal av kyrkoherde Eric Muhl.

TJÖRN
Billströmska folkhögskolan kl 19.00. Traditionellt nationaldagsfirande på folkhögskolan. Korandet av ”Årets Tjörnbo” och utdelandet av kultur- och fritidsnämndens utmärkelser. Årets talare är den kände radiomannen och tjörnbon Vincent Dahlbäck.

Källa: Kommunernas hemsidor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista