Hedersproblematik

Handlingsplaner saknas

Över hälften av socialkontoren i Radio Göteborgs sändningsområde uppger att man saknar en handlingsplan för hur man ska handskas med hedersproblematik. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios reporternätverk har gjort.

Lundby är en av de stadsdelar som saknar handlingsplan, där är Annelie Vendel socialsekreterare.

– Som jag ser det så har vi utarbetade rutiner kring hur vi arbetar med de här frågorna. Vi använder oss av SDF Lärjedalens handbok i de här frågorna, som är mycket tydlig och klar, säger Annelie Vendel.

Är den tillräcklig för er i Lundby?
– Ja, om man kompletterar den med till exempel riktlinjer för hur vi i Lundby arbetar med de här frågorna och till exempel vilka kontaktpersoner man kan använda sig av för att få mer information, säger Annelie Vendel.

Och just nu håller man i Lundby på att ta fram en folder med viktig information som ska användas av individ- och familjeomsorgen och skolan.

I Lundby har man mellan 5 och 10 hedersrelaterade ärenden varje år, och det är ofta i skolan som det först upptäcks.

Sveriges Radios undersökning visar att hedersproblematiken finns i hela landet, och inte bara i storstadsregionerna. Men storstäderna har ett försprång när det gäller erfarenhet och kunskap. Och även om hälften av socialkontoren uppger att de inte har egna handlingsplaner, så oroar det inte Annelie Vendel.

– Ggenerellt sett är kunskapsnivån både i Göteborg och Västra Götaland väldigt stor och man har ju också tillgång till Lärjedalens handbok i de här frågorna och det räcker ju ganska långt, säger Annelie Vendel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista