Göteborg

Ersättningen till friskolor överklagas

Göteborgs Stad överklagar nu den länsrättsdom som nyligen slog fast att kommunens ersättning till friskolorna var för låg år 2006.

Diskussionen om kommunens ersättning till Göteborgs friskolor har pågått i flera år. När ersättningen beräknas utgår kommunen från vad kommunala skolor kostar och gör sen avdrag för kostnader som friskolor inte anses ha. Friskolorna har protesterat och den borgerliga oppositionen i kommunen har hållit med om att ersättningen är för låg. Men när frågan prövats i domstol har kommunen alltid fått rätt, fram till i mars i år då länsrätten upphävde kommunstyrelsens beslut om ersättningen till friskolorna 2006.

Enligt länsrätten var ersättningen för låg och kommunens beslut stred mot kommunallagen och skollagen.

Beräkningar visar att friskolorna då fick 51 185 kronor per elev, när de borde fått nästan fyra tusen kronor mer, 55 059 kronor.

Kommunen har inte ifrågasatt beräkningarna i länsrätten, men säger i ett överklagande till kammarrätten att länsrätten i en dom 2005 godkände samma ersättningsprincip som nu underkänts.

Domstolen har därmed gjort fel som prövat samma sak två gånger, anser kommunen.

Sammanlagt rör det sig om drygt 30 miljoner kronor som friskolorna kan kräva med stöd av senaste domen - och kanske lika mycket till 2007, men det har inte prövats i domstol än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista