Kungälvs kommun vill lägga ner flera politiska nämnder

I Kungälvs kommun har många politiska nämnder redan försvunnit och nu vill den borgerliga majoriteten lägga ner även barn-och utbildningsnämnden och vård-och omsorgsnämnden.

De borgerliga talar om effektivare beslutsvägar och snabbare handläggning medan socialdemokraterna befarar att den representativa demokratin i det närmaste sätts ur spel.

Förra året lades gymnasienämnden och fritids-och kultunämnderna i Kungälv ner. Som en kompromiss behölls dom två sista inte obligatoriska nämnderna för skol- och vårdfrågor. Det har inte fungerat anser komunfullmäktiges ordförande Elisabeth Mattsson folkpartist som vill lägga ner dom också

I Kungälv tar en enda förvaltning hand om alla typer av ärenden som rör myndighetsutövande och istället behandlas dom rent politiska frågorna i beredningar direkt under kommunfullmäktige och dess politik verkställs i utskott under kommunstyrelsen som alltså skulle ta hand om skol- och vårdfrågorna.

Det är viktigare att orgnisationen och politikerna är effektiva än att ha många fritidspolitiker i nämnder

Ett system som liknar det man redan har i Lerum. En enkät till samtliga politiker i Kungälv i början av året visade dock att en majoritet ville ha kvar nämnderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista