Badande får betala avgift

I västra Göteborg på Näsethalvön finns ett flertal badföreningar som tar betalt av de badande.

Avgifterna varierar, på Rörvik kostar det tre kronor per dag, men på Stegerholmen måste man antingen vara andelsägare i föreningen, vilket kostar 10 000 kronor eller köpa ett säsongskort i kiosken för 450 kr.

En entreavgift som stadsbyggnadskontorets chefsjurist Sven Boberg är tveksam till.

– Det är ju en skillnad på att inte ta betalt per dag, då är det för ett helt år och man kan mycket väl ifrågasätta om det är rimligt alltså, för det är ett ganska högt belopp för att bada en gång, därmed utestänger det allmänheten effektivt, särskilt de som inte har så mycket pengar, säger Sven Boberg.

Roy Tärneberg är ordförande i Stegerholmens badförening och han försvarar beslutet att ta bort möjligheten att köpa ett dagkort på badet.

– Vi vill ha barnfamiljer som engagerar sig och det är de vi vill ha med in i föreningen. Därför tycker vi att de andra kan gå runt staketet och bada utanför säger Roy Tärneberg.

Badföreningen har rätt att ta ut en skälig avgift när badande använder sig av toaletter, bryggor och hopptorn som föreningen byggt på den friköpta tomten,enligt chefsjurist Sven Boberg.

Men för de gäster som inte använder sig av byggda anläggningar ska entrén vara gratis eftersom allemansrätten och strandskyddet då gäller. Det medger Roy Tärneberg.

– Strandrätten kan vi inte komma ifrån, om du tar sats och går rätt in och går rätt i sjön så kan vi knappast stoppa dig lagligt sett, sen kan det ju vara praktiskt sett vara lite kul.

Men om man hävdar allemansrätten så skulle man i princip kunna gå in och bada även om man inte har köpt badkort?

– Ja det kan man nog göra, säger Roy Tärneberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista