Skärpta regler för miljöbilsparkering

Trafikkontoret vill skärpa reglerna för miljöbilsparkeringar i Göteborg. Det förslag som presenterades på onsdagen innehåller flera försämringar för miljöbilsägarna.

Bland annat försvinner möjligheten att parkera gratis på alla boendeparkeringar. Enligt Anders Roth, miljöchef på Trafikkontoret, är en skärpning av reglerna är helt nödvändig.

– Det är så många miljöfordon nu och det är så stora uppenbara problem och det är så många som ringer till oss att jag tror att om vi inte hade gjort något nu så hade vi fått frågan senare om varför vi inte gjorde någonting när vi såg problemet.

Det har blivit för många miljöbilar i Göteborg, och nu får de inte plats längre. Trafikkontoret föreslår därför en rad ändringar i de generösa parkeringsreglerna. Nu ska man bara få stå gratis på de boendeparkeringar som finns i närheten av ens bostad och inte överallt som som man kan idag.

Och att stå i två timmar på en korttidsparkering med miljöbilen? Nej nej nej. Men den största förändringen är kanske att det nu bara är människor i Göteborgs kommun som ska kunna få ett miljöparkeringstillstånd.

– Vi börjar se den effekten att man faktiskt tar miljöbilen istället för bussen eller tåget och då har vi tappat den miljöeffekten som vi uppnådde genom att vi valde miljöbil och därför måste vi båda gasa och bromsa samtidigt, säger Anders Roth.

Jacob Lagercrantz är ordförande i föreningen Gröna Bilister, och han förstår att reglerna i Göteborg måste ändras. Men att de som bor utanför kommunen inte längre ska kunna få nåt parkeringstillstånd är han kritisk till.

– Jag tycker det är synd att man tar till alla sina medel samtidigt, utan man hade kunnat fasa in de olika stegen. Och det sista man skulle gjort skulle varit att begränsa för kranskommunerna. Är det så att man har ett ärende där man måste ha bilen så ska man kunna köra in och parkera gratis, säger Jacob Lagerkrantz.

Trafiknämnden tar ställning i frågan redan nästa vecka och förändringarna kan sen komma att träda i kraft omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista