Våldutsatta barn behöver mer stöd

Barn som ser våld i familjen är en bortglömd grupp i samhället. Men föreningen Bojen arbetar med de utsatta barnen och en nyligen påbörjad utvärdering visar att deltagarna är nöjda med hjälpen de fått.

Anders Broberg är professor vid psykologiska institutionen i Göteborg och den som leder utvärderingen.

Barn som lever i miljöer fyllda av misshandel och hot drabbas ofta av psykiska skador. Vissa blir utåtagerande och agressiva medan andra tappar lusten att leka eller får svårt med koncentrationen

Bojen har under fyra år hjälpt 100 tals barn, främst i åldrarna 7-12 år, och deras mammor. Behandlingen pågår vid femton tillfällen under en termin där barnen bland annat får lyssna på föreläsningar, pratar om sin situation, spela rollspel eller måla. Och Anders Brobergs utvärdering visar att barnen har ett fortsatt behov av att träffas efter avslutad behandling.

Vidare menar Anders Broberg utifrån sin utvärdering att man måste hitta ett sätt att nå de barn som till och från tvingas leva med den som slår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista