Centrum för hybridbilar invigt

Nu går hela den svenska bilindustrin ihop med högskolorna och Energimyndigheten för att hitta nya lösningar på el- och hybridbilsfronten. I dag invigdes Svenskt Hybridfordonscentrum på Lindholmen i Göteborg.

Idén har vuxit fram de senaste åren och ligger nu helt rätt i tiden, säger Hans Folkesson, ordförande i det nya centret.
- Vi är vana att ladda mobiltelefonen varje kväll och jag tror att vi kommer att bli lika vana vid att sticka sladden i hybridbilen för att undvika att köra på något annat än el, säger Folkesson.

Saab, Volvo cars, Scania, AB Volvo och militärsfordonstillverkaren Hägglunds är alla involverade i Svenskt Hybridfordonscentrum, ett stort projekt som ska hitta på nya effektiva sätt att driva framtidens elbilar.

Med i samarbetet finns också de tre tekniska högskolorna i Luleå, Göteborg och Stockholm. Forskningen behöver framför allt förbättras gällande batterier, elmaskiner och styrning samt reglering.

De inblandade kommer att pytsa in ungefär 100 miljoner kronor, vilket bland annat gör att ett 60-tal forskare kan slå sina huvuden ihop under SHC:s paraply. Anders Kärrberg är miljötalesman för Volvo personvagnar, och vet precis vad hans företag vill ha ut av samarbetet.
- Det viktigaste är ett batteri som är tillförlitligt, billigt, har lång livslängd och är säkert att använda.


Eric Öbo
eric.obo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".