Flygvapnets musikkår hotas av nedläggning. Foto Scanpix.

Politiker vädjar för musikkår

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Göran Johansson har vänt sig till Försvarsdepartementet för att förmå försvarsledningen att inte lägga ner Flygvapnets Musikkår i Göteborg.

Planerna på att lägga ner både Flygvapnets Musikkår i Göteborg och Marinens Musikkår i Karlskrona, Sveriges enda professionella militärmusikorkestrar, innebär att ett kapitel i svensk musikhistoria aldrig kan återskapas, enligt Göran Johansson.

Och på grund av besparingarna kommer Göteborg Wind Orchestra inom kort varsla sina 27 musiker om uppsägning. En tredjedel av orkesterns budget försvinner när man förlorar uppdraget som Flygvapnets musikkår från årsskiftet. Sex miljoner kronor fattas därmed för blåsorkestern.

Bidragen från Statens Kulturråd och Göteborgs Stad samt egna biljettintäkter räcker alltså inte för att kunna behålla alla 27 heltidsanställda musiker. Och att få in mer än några procent av bugeten på sponsring från näringslivet är inte så lätt i kultursammanhang.

På onsdag väntas chefen för försvarsmusikcentrum, Per Erik Laksjö, presentera ett förslag till hur försvarsmusiken ska se ut i framtiden. Klart än så länge är att det blir stora besparingar på orkestrar runt om i landet. Och under tiden arbetar Göteborg Wind Orchestra för att få en trygg finansiering. Frågan är om orkestern finns kvar nästa år, säger Mikael Fellenius vd för GWO.

– Ja det tror jag, men om vi inte hittar en lösning så blir det en väsentlig kvalitetsförsämring och de bästa musikerna kanske söker sig någon annanstans, tror Mikael Fellenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".