De flesta i regonen nöjda med vården

Är du nöjd med sjukvården?

Den frågan har undersökts och resultatet presenterades i årets vårdbarometer:

Fick du den hjälp du förväntade dig? Har du tillgång till den vård du behöver? Har du haft kontakt med sjukvården via internet?

Ja, frågorna är många och svaren har sammanställts i en vårdbarometer där man undersökt hur medborgarna upplever vården i sitt område. I Västra götaland var det 9 700 personer som svarade och de flesta är på ett övergripande plan nöjda.

Fyra av fem svarar att de fått den vård de förväntat sig.

72 procent har svarat att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Och för de som saknar något så anger de att väntetiderna är för långa och att tillgängligheten kan bli bättre.

Och förbättrad tillgänglighet jobbar många regioner och landsting med.

Och då har internet blivit något att räkna med och cirka 80 procent uppger av att de använt sig av internet för att få information, främst för att få reda på öppetider och information om sjukdomar.

Och internet kan ju vara ett alternativ när det är svårt att komma fram till sjukvården via telefon. I Västra Götaland tycker 15 procent att det är svårt att få kontakt genom att ringa.

Men när patienterna i Västra götaland ska ge ett sammanfattande betyg efter att ha besökt sjukvården då ger 80 procent en fyra eller femma på den femgradiga skalan, alltså högsta betyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".