Fisklista får kritik

Fiskerinäringen riktar kritik mot Världsnaturfondens lista över hotade fiskarter. Genom listan vill Världsnaturfonden sätta fokus på de fiskarter som är i farozonen på grund av utfiskning.

Men Ilona Miglavs på branschorganisationen Svensk Fisk tycker att listan skadar fiskerinäringen och vilseleder kunderna.

– Den leder till en osäkerhet när man står framför fiskdisken och väljer och i värsta fall leder den ju till att folk väljer bort fisk överhuvudtaget och det vill vi ju helst inte ur hälsosynpunkt att man gör, säger Ilona Miglavs.

Rödtunga tillsammans med hälleflundra, marulk, blåfenad tonfisk, rödspätta och torsk är några av de fiskarter som Världsnaturfonden ger rött ljus för i sina rekommendationer.

Efter den senaste tidens debatt om utfiskning har listan fått stort genomslag i media, för stort, enligt Ilona Miglavs. Hon menar att många fiskare fått svårare att livnära sig på sistone.

– Det är ju faktiskt så att många fiskare får skrota sina båtar i och med att man minskar fisket hela tiden.

Och tvärtemot Världsnaturfondens rekommendationer så menar Ilona Miglavs att man kan äta den fisk som finns i butikerna idag, med gott samvete.

– Om man väljer den fisken som ligger i disken, så är den är fiskad under de kvoterna som vi fått oss tilldelade, säger hon.

Ottilia Toresson är ansvarig för fiskefrågor på Världsnaturfonden och är tveksam till det.

– Det är jättesvårt som konsument att veta vart de här arterna kommer ifrån, hur den fiskas, hur ligger det till med förvaltningen, så jag håller inte riktigt med om att allt man hittar i fiskdisken är helt okej att äta, det gör jag inte, säger Ottilia Toresson.