Nytt ID-system mot svartjobb

I veckan blir Bostads AB Poseidon det första företaget i Göteborg som använder sig av ID 06, ett speciellt identitetssystem som ska stoppa svart arbetskraft i byggbranschen.

Fackförbund, arbetsgivarorganisationer och stat är överens om att ID 06-systemet behövs.

Enligt Thomas Emanuelsson, ordförande för Bygg-12:an i Göteborg, blir problemet med svart arbetskraft allt större.

– Jag tycker att det accelererat den senaste tiden och jag tror även att det har en stor lönedumpande effekt att det kommer entreprenörer med oseriös arbetskraft och sänker priserna, säger Thomas Emanuelsson.

Hela byggbranschen är oroad över svart arbetskraft som smyger sig in via långa kedjor av underentreprenörer ute på arbetsplatserna. Ett identitetssystem som ID 06 skulle underlätta för framförallt Skatteverket när de kontroller, berättar Thomas Emanuelsson.

– Om du heter Sven och jobbar på ett bygge så har du en bricka på bröstet och så passerar du en avläsare och varje gång du går in på arbetsplatsen så läses din id av och läggs i en server. Då kan man se att du finns på bygget och där ska skattemyndigheten kunna komma och säga att där är Sven från byggfirma x, han har varit på den arbetsplatsen x antal timmar, säger Thomas Emanuelsson.

Bostads AB Poseidon är det första företaget i Göteborg som i avtal kräver att samtliga underentreprenörer använder sig av ID 06.

– Vi har ju flera upphandlingar som är på gång och där finns detta med och vi har ju redan gjort upphandlingar där vi krävt detta. Vi har inte sett några bekymmer, utan de leverantörer som vi har handlat upp nu har accepterat detta och jag tror i grund och botten att de tycker det är väldigt bra, säger Johan Nicklasson, teknisk chef på Poseidon.