Nya tider för hamnarbetarna

Nu väntas nya tider i Göteborgs Hamn, när ett 20-tal hamnarbetare nyanställs på nya arbetscheman.

Det blir schemalagt arbete på röda dagar, inget schematillägg och det fackliga inflytandet på arbetstiderna, som varit en stridsfråga i över ett år, bryts, åtminstone tillfälligt.

Det är inte ofta pressmeddelande skickas ut från storföretag när 20 personer nyanställs - men det gör Göteborgs Hamn - som för att signalera att nya tider är på gång i hamnen, efter ett år av konflikter och störningar för kunder.

Striden har handlat om att facken lokalt, både Transport och Hamnarbetarförbundet vill att både övertiden och arbetet på röda dagar, även fortsättningsvis ska vara frivilliga.

Dom senaste 30 åren har fackföreningarna haft ett slags veto när det gäller förändringar av arbetstiderna, säger Göteborgs Hamns förhandlingschef Peter Svanberg - men nu försvinner det vetot.

Och det är detta som nu hänt för första gången då Göteborgs hamn bara informerat den stora fackföreningen hamnarbetarförbundet om dom nya arbetstiderna på RoRoterminalen, där inte heller något schematillägg betalas ut på mellan 1500 och 6000 kronor i månaden; vilket dom flesta på RO-ROterminalen har. Transportarbetarförbundet centralt har däremot godkänt dom nya arbetstiderna - med jobb på 11 av 18 röda dagar; och frågan är om det blir lugnt i hamnen nu.
Västekot har sökt Transportarbetareförbundet utan att få någon kommentar.