Vårdgarantin följs inte fullt ut

Vårens vårdstrejk är en av orsakerna till att det just nu inte går att hålla vårdgarantin, som innebär att vård och behandling inte får dröja för länge. Det gör att många patienter måste vänta längre än till exempel 90 dagar på behandling.

Att det är semestertider gör inte saken bättre, och enligt chefsläkaren Ingemar Wickström på Sahlgrenska sjukhuset blir det tufft att hinna ikapp.

– Strejken gjorde att vi fick en svacka i produktionen, det gällde framför allt den ortopediska verksamheten. Sen slutade strejken ungefär när semesterperioden började. Det gör att vi ännu inte hunnit ifatt, naturligtvis.

Hur är det med vårdgarantin, följs den?

– Vi följer inte den på alla områden. Det är ett problem för oss, det är något vi tar på allvar och ständigt jobbar med.

Vilka områden är det ni inte har vårdgaranti på?

– Det är framför allt ortopedin.

Ortopedin hade det tufft redan innan vårdstrejken och det kommer att ta tid att hinna ikapp. En noga utarbetad plan ska leda till att ordna inom vården så att vårdgarantin följs fullt ut.

När det kommer att bli är dock oklart men till hösten tas troligtvis en ordentlig satsning att förbättra situationen på inom vården, menar Ingemar Wickström.

– För att få en bra bild av det hela och kunna prioritera de åtgärder som behövs har vi gjort en kartläggning av alla köer. Det är en förutsättning för att vi ska kunna ta tag i det, förstås.

Hur ser den här planen ut, kommer den att innebära nyanställningar?

– Några nyanställningar är inte aktuella, utan det här är något som vi får göra med den personal vi har och utnyttja de möjligheter vi har till övertid och så vidare på ett rimligt sätt, säger chefsläkare Ingemar Wickström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista