Delade meningar om Karadzics gripande

Gripandet av den efterspanade misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadzic möts av blandade reaktioner idag. Karadzic är misstänkt för att bland annat ha beordrat folkmord på muslimer under balkankriget.

Idag är det många som jublar men också många som inte gläds åt beskedet om gripandet. Ana Masic på Bosniska föreningen Ljiljan i Göteborg är orolig att gripandet kan resultera i nya konflikter i Bosnien.

– Jag är glad, men samtidigt rädd, säger hon till Västekot.

Radovan Karadzic har kallats den europeiske Usama bin Ladin och vår tids Hitler. Han misstänks för folkmordet på över åtta tusen bosniska muslimer i Srebrenica. Men alla serber jublar inte över gripandet, för många är han en nationalhjälte.

Dock finns det delade meningar bland serberna också. Branko Majnovic, ordförande för den serbiska föreningen Sindljelic i Göteborg, tycker att Radovan Karadzics samarbete vid gripandet är hans bidrag till att föra Serbien närmare den Europeiska Unionen.

– Jag tycker att det här är ett stort steg framåt för serberna, men jag kan tänka mig att det finns blandade reaktioner, säger Branko Majnovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista