Solen kan göra studsmattor farliga

Solljus sliter hårt på studsmattor som står oskyddade i flera trädgårdar. Ägarna bör vara uppmärksamma på slitaget, särskilt om mattan har några år på nacken.

– Plast utmattas ofta av UV-strålar. Det är olika beroende på kvalitet men man bör tänka på det, säger Kerstin Jönsson som jobbar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Studsmattorna har blivit ett populärt inslag i många trädgårdar men trots att de är byggda för utomhusbruk så sliter väder och vind på dem.

Pierre Robért från Karlshamn säljer studsmattor och säger att en studsmatta kan ha en livslängd på mellan fem och tio år. Något som helt beror på kvalitet och hur mattan sköts under tiden. Ett skyddsöverdrag kan till exempel skydda mot solljus.

– Vi rekommenderar också att man inte låter studsmattan stå ute året om, säger Pierre Robért.

Vissa delar på studsmattan slits snabbare än andra, till exempel det så kallade kantskyddet som kan behöva bytas så ofta som vartannat år. Det gäller alltså att vara uppmärksam när mattan tas fram efter vinterförvaring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista