Bedrägerier över nätet ökar

I takt med att fler köper och säljer saker på internet anmäler också fler att de blivit lurade.

Under första halvåret i år gjordes 700 polisanmälningar i Västra Götaland om bedrägeribrott med hjälp av internet, vilket är dubbelt så många jämfört med samma tid i fjol.

Under hela fjolåret anmäldes 989 bedrägeribrott med hjälp av internet i Västra Götaland, enligt polisens egna uppgifter. Längre bak i tiden är det svårt att få en uppfattning av utvecklingen med hjälp av statistik eftersom den här typen av brottslighet bara har registrerats sedan 2006.

Risken att bli lurad när man handlar på nätet är störst är när man betalar för något innan man fått varan och särskilt när det rör begagnade varor, enligt Jens Ahlstrand är chef för Västra Götalandspolisens It-enhet.

Enligt honom har polisen har ofta stor möjlighet att kunna klara upp den här typen av brott, då man idag har kunskap och resurser att kunna lösa många bedrägeribrott som begås på nätet. Och han tror att många internetbrottslingar lever i falsk trygghet.

– Jag tror att det är en allmän uppfattning att man är anonym på Internet och att det finns en känsla av att man kan begå ett brott utan att konfronteras med den som lider skada, säger han. Detta gör att många som normalt inte skulle begå brott kan tänkas göra det i cyber-rymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista