Kamphundar avlivade av polisen

I bostadsområdet Ingebäck i norra Kärra i Göteborg har två aggressiva kamphundar länge oroat de boende men nu har de avlivats av polisen. Enligt ny lag kan polisen omhänderta hundar som är fara för andras liv.

En av de boende i bostadsområdet Ingebäck i Göteborg är Angelica Nilsson. Hennes hund Rasmus som är en tibetansk spaniel blev dödad av en av kamphundarna som nu har avlivats av polisen. Hennes man rastade Rasmus när Angelica på håll plötsligt såg kamphunden attackera.

– När kamphunden sprang mot husse så sprang jag dit, säger Angelica Nilsson.

Angelica berättar att hon och en kille försökte få loss Rasmus ur käftarna på kamphunden. Till slut gick det men då var Rasmus nästan helt borta.

Angelica Nilssons hund Rasmus dog i april i år efter att ha blivit attackerad av en av de två kamphundar som länge har spridit skräck i bostadsområdet Kärra i Göteborg. Efter flera incidenter bland annat blev ännu en hund attackerad strax innan midsommar har polisen nu avlivat hundarna.

I år kom en ny lag som ger enskilda poliser större möjligheter att direkt ingripa om de kommer i kontakt med aggressiva hundar. Leif Carlsson som är instruktör och hundförare på polisen i Göteborg tycker att det är en ojämn nivå på polisernas kunskaper i frågan och det märks på så vis att en del poliser är passiva.

– Det märks på de omhändertagandena som inte görs, säger Leif Carlsson.

Bättre informationsmaterial från Rikspolisstyrelsen om den nya lagen är på gång till poliserna runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista