Fängelsestraff för metalltjuvar

Det blev fleråriga fängelsestraff i Göteborgs tingsrätt för de fem personer som åtalats för omfattande metallstölder på flera håll i Sverige.

De fem männen som bor i Göteborg döms för stölder av bland annat koppar, brons och stål till ett värde av mellan 20 och 25 miljoner kronor.

Det längsta straffet får en 24 årig göteborgare som döms till fem års fängelse, de övriga får mellan 2 och 4 och ett halvt års fängelse.

Stölderna har skett på flera platser i landet och har bara gjorts från privata företag. De gick till så att männen tog sig till området där metallerna skulle stjälas och körde sedan därifrån i stulna lastbilar. Stöldgodset tömdes sedan på en och samma plats i Göteborg.

De nu dömda männen har uppgett att stölderna varit beställningsarbeten åt en mindre grupp personer. De har berättat att de känt sig hotade och pressade att utföra brotten. Enligt tingsrätten måste de uppgifterna tas i beaktande som en förmildrande omständighet när fängelsestraffen fastställdes.

Åklagaren yrkade vid tingsrättsförhandlingarna på att männen skulle utvisas från Sverige, men tingsrätten menar att brotten inte så grova så att utvisning är aktuell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista