Köerna växer till fetmaoperationerna

Köerna till fetmaoperationer har blivit allt längre på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Just nu står det 500 patienter på väntelistan för den så kallade gastric bypass-operationen, mer än dubbelt så många som 2006.

Men än så länge så finns det inga signaler på att resurserna skall öka i takt med behoven. Något som oroar överläkaren och kirurgen Torsten Olbergs.

En livsavgörande operation
– Väldigt många väntar på en operation som för dem är livsavgörande, säger han.

Förutom de 500 patienter som idag står på Sahlgrenskas väntelista till gastric bypass finns det ytterligare mer än 1 000 personer i Västra Götaland som köar för att komma in på listan. Och de blir bara fler.

Pengarna räcker inte
För att möta de snabbt ökade behoven skulle man behöva operera 1 000 patienter per år, medan pengarna räcker till knappt hälften.

– Jag vet inte om jag hade levt idag om jag inte opererats, säger Michael Björsegård, som vägde 146 kilo innan en gastric bypass-operation på Sahlgrenska.

– Jag reagerar kraftigt på att man säger nej till människor som behöver den här viktiga operationen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista