SMS bra hjälpmedel i vården

Påminnelser via SMS är något som används allt mer. Bland annat skickar Folktandvården SMS till patienters mobiler för att påminna dem om kommande tandläkarbesök.

I Västra Götalandsregionen kommer de se över hur tjänsten ska kunna användas ytterligare inom vården i länet, enligt Hans Ekman, direktör på IT-strategiska avdelningen vid Västra Götalandsregionen.

– När vi nu har de tekniska förutsättningarna måste vi göra dem mer kända ute i verksamheten.

Påminnelse via SMS är gratis och frivilligt, om patienten vill skickas en påminnelse dagen innan det planerade läkarbesöket.

Vissa avdelningar inom Västra Götalandsregionen använder redan SMS-tjänsten. Och Hans Ekman är positiv till att erbjuda den här typen av service, då det är större säkerhet att en patient kommer till sin bokade tid.

SMS-påminnelser har tidigare införts med gott resultat bland annat i Skåne och vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ännu har dock inte SMS-påminnelser slagit igenom på bred front i den svenska vården. Förhoppningen framöver är att så många som möjligt ska kunna använda SMS-påminnelser för tidsbokade besök även i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista